Spitalul de Psihiatrie Mocrea Inaugurat

Scris de Spital Mocrea on . Posted in Stiri

Unul dintre pavilioanele Spitalului Psihiatric de la Mocrea a fost inaugurat, joi, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Dacă până nu de mult, situaţia de aici era sub orice critică, bolnavii fiind obligaţi să-şi ducă traiul în condiţii mizerabile, în ultimul an situaţia s-a schimbat foarte mult. Înainte ca reprezentantul Guvernului să ajungă la Mocrea, directoarea spitalului, Monica Pele, ne-a povestit că unitatea a fost refăcută, în ultimul an, aproape în întregime. „De la Consiliul Judeţean Arad, care este şi proprietarul clădirii am primit 10 miliarde de lei vechi, iar de la Ministerul Sănătăţii 20 de miliarde. În condiţiile în care, conform standardelor europene, fiecare bolnav trebuie să aibă la dispoziţie şapte metri pătraţi, trebuie să refacem şi pavilionul al doilea. Pentru aceasta avem nevoie de 30 de miliarde de lei vechi, bani care am înţeles că sunt prevăzuţi în bugetul pe 2008 al ministerului”, susţine Monica Pele.

 

Urmărit de personal

 

Deoarece se afla în întârziere şi se grăbea să ajungă şi la spitalul de la Ineu, Eugen Nicolăescu a stat foarte puţin la spitalul psihiatric, unde a fost întâmpina de directoare cu tradiţionalul „Bine aţi venit la Mocrea”. Nu a dorit nici măcar să guste din pâinea cu sare şi boia pregătite frumos de gazde. După tăierea panglicii Nicolăescu a luat-o efectiv la picior prin spital, pe un alt traseu decât cel „oficial”, medicii şi directoarea urmărindu-l strigând fără să fie băgaţi în seamă că nu în acea direcţie trebuie să meargă. Ministrul a văzut bucătăria şi câteva saloane, la sfârşitul vizitei declarându-se foarte mulţumit de situaţia de la Mocrea. „Banii pe care i-am dat aici sunt corect investiţi. Directoarea spitalului şi directoarea Autorităţii pentru Sănătate Publică au lucrat foarte bine şi se vede acest lucru. Important este să facem paşii următori, să terminăm şi celălalt pavilion, astfel încât toate condiţiile să fie la standarde, să putem acredita spitalul. Mi s-a spus că dacă investim cum trebuie s-ar putea, ca la anul, spre sfârşit, totul să fie gata. Deci, din 2009 spitalul va putea începe procedura de acreditare şi suntem la nivelul standardelor occidentale”, a declarat Nicolăescu.

 

Promite bani

 

Acesta a mai spus că banii pentru cel de-al doilea pavilon sunt prevăzuţi în bugetul pe anul viitor al ministerului. Eugen Nicolăescu a mai ţinut să remarce condiţiile pe care le-a văzut în saloane. „M-am uitat la pacienţi. Păreau mulţumiţi de modul în care sunt trataţi şi de condiţiile în care stau. Era curat, iar mobilierul nou. M-am uitat la pijamalele lor, erau foarte frumoase şi noi, sper să nu fie doar pentru vizită. Atunci când avem un manager muncitor şi inimos, lucrurile sunt în regulă”, a încheiat ministrul, înainte de a pleca spre Ineu.

 

Caseta:

 

Capacitatea Spitalului Psihiatric de la Mocrea este de 115 paturi, toate fiind ocupate în momentul de faţă de pacienţi ce suferă de multiple boli psihice. Directoarea Monica Pele spune că pacienţii sunt din toate categoriile sociale, printre aceştia numărându-se medici, profesori sau contabili. „Pentru a preveni unele incidente nedorite, toate geamurile de la etaj sunt prevăzute cu gratii”, a ţinut să precizeze directoarea.

Acest website utilizează cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu politica de utilizare a cookie-urilor.